Hoe komen jullie aan water?
Alle tien de huisjes vangen regenwater op via het dak. Het water wordt in tanks in de grond opgeslagen en via een pomp omhoog gepompt als binnen de kraan open gaat. Het regenwater gaat eerst door een speciaal filtersysteem en UV lamp voordat het uit de kraan komt zodat het veilig is om te gebruiken en te drinken. Daarnaast hebben we op het terrein een waterpomp die grondwater omhoog pompt. Dit water wordt bijvoorbeeld gebruikt voor onze moestuin.
Hoe komen jullie aan stroom?
Alle huizen hebben zonnepanelen op het dak of voor het huis. De meeste huizen hebben hierbij een accupakket. Een aantal huisjes maken gebruik van netstroom en leveren ook terug. De huisjes die in de winter een lege accu hebben, kunnen via een gezamenlijk stroompunt bijladen. Eén tiny house heeft een windmolen naast de zonnepanelen om stroom op te wekken.
Hoe verwarmen jullie je huis?
Onze huisjes hebben geen centrale verwarming. Vijf huisjes hebben gekozen voor een houtkachel en vier huisjes hebben een pellet kachel. Het is ook mogelijk om (bij) te verwarmen met een elektrische kachel.
Wat is een composttoilet?
Een composttoilet, ook wel droogtoilet, is een wc dat bestaat uit twee gedeelten. Het voorste gedeelte is een urinoir waarin je plas wordt opgevangen en via een buis naar buiten loopt richting het helofytenfilter. Het is daarbij belangrijk dat ook mannen zittend plassen. De poep gaat in een aparte emmer onder het toilet en wordt vaak na je wc bezoek afgedekt met een laagje houtzaagsel. Deze emmers worden geleegd in onze eigen compostbakken buiten, zodat er uiteindelijk alleen compost over blijft.
Helofytenfilter? Wat is dat?
Een helofytenfilter is een riet en zand filter gevuld met zogenoemde helofyten. Dit zijn plantensoorten die zuurstof van boven naar beneden via de wortels vervoeren, waardoor een goede bacteriecultuur ontstaat om afvalstoffen af te breken (zoals bijvoorbeeld je urine). Al het gebruikte water, douchewater, afwaswater en urine uit een tiny house gaat via leidingen naar het helofytenfilter. Het is daarom belangrijk dat we biologisch afbreekbare producten zoals eco-afwasmiddel gebruiken. We zijn dus ook niet aangesloten op het riool.
Waarom kies je voor een tiny house?
Er zijn verschillende redenen waarom wij als tiny house bewoners voor deze woonvorm hebben gekozen. Klein, zelfvoorzienend, met de natuur wonen en dus een kleine footprint achterlaten bijvoorbeeld. Ook het zelf bouwen van een eigen huis is voor velen een droom. Daarbij is een tiny house een redelijk betaalbare optie, vergeleken de verhitte woningmarkt een reden om hiervoor te kiezen. Ieder heeft zo zijn eigen redenen.
Hoeveel kost het om een tiny house te (laten) bouwen?
De kosten van een tiny house zijn uitlopend. Afhankelijk van zelfbouw en laten bouwen, maar ook gebruik van materialen en de installaties bepalen de kosten. Gemiddeld kosten onze tiny houses tussen de 35.000 euro en 70.000 euro.
Hoe leven jullie als community samen?
Alle bewoners zijn samengekomen door middel van een loting vanuit de gemeente Apeldoorn. Een aantal bewoners zijn er later bijgekomen, omdat een aantal verlote kavels vrij kwamen. Samen hebben we doormiddel van vergaderingen en bijeenkomsten een manier gevonden om als groep het terrein in te delen en beslissingen te maken. Zo bestaan er verschillende cirkels (groepen), zoals de moestuin cirkel, waar een aantal bewoners zich bezig houden met de moestuinplanning.